Najnowsze technologie w lodówkach
Dotychczas każde urządzenie gospodarstwa domowego posiadało jedną, konkretną funkcję i nic ponadto. Aby coś ugotować, zmielić, upiec, potrzebne były trzy urządzenia. Obecnie zrobi to jedno urządzenie, chociażby termomix.
Dziś nawet sprzęt chłodzący, jak lodówki, stał się o wiele bardziej skomplikowany i wielofunkcyjny. Co prawda nadal głównie chłodzi, ale sposób, w jaki to robi, to już wyższą szkołą jazdy. Ponadto energooszczędność, wygoda obsługi, sposób przechowywania, wbudowane podajniki np. na napoje, a także połączenie z internetem, sterowanie smartfonem, wbudowane kamery do podglądu zawartości… To powoduje, że lodówka staje się jakby robotem kuchennym i nie tylko, bo nawet wbudowany ekran z dostępem do internetu oraz głośniki w obudowie lodówki to już praktycznie centrum rozrywki.
Spora liczba nowych modeli lodówek i chłodziarek jest teraz "inteligentna". Zintegrowane z siecią Wi-Fi, mogą być sterowane za pomocą smartfona lub innego urządzenia z systemem Android lub iOS. Możliwości są prawie nieograniczone: od regulacji temperatury przez sprawdzanie zawartości, po otrzymywanie powiadomień, gdy drzwi pozostają otwarte zbyt długo.
Lodówka była chyba ostatnim sprzętem, który wykonywał jedną funkcję, to się skończyło.
Obecnie już nawet nie trzeba otwierać lodówki, by dowiedzieć się, co w niej jest. Służą do tego rozwiązania takie jak przezroczysty panel w drzwiach (Door-in-Door) oraz wbudowane kamery i możliwość oglądania zawartości lodówki we własnym smarfonie !
Dzięki takiemu rozwiązaniu zaoszczędzimy sporo energii na ponowne chłodzenie lodówki po jej otwarciu. Otwieranie lodówki, to największa utrata temperatury, a co za tym idzie energii. Wpływa to również na utrzymanie świeżości produktów. W dzisiejszych czasach technologia inwerterowa jest coraz częściej stosowana w lodówkach. Pozwala ona na płynną regulację prędkości silnika kompresora w zależności od aktualnego zapotrzebowania na chłodzenie, co przekłada się na znaczne oszczędności energii w porównaniu do tradycyjnych urządzeń.
Nie tylko stabilność temperatury jest istotna dla długości przechowywania i jakości produktów, ale również poziom wilgotności. To również można ustawić za pomocą aplikacji przez smarfona.
Już od dawna lodówki mają wbudowywane kostkarki lodu, ale niektóre modele mają kostki zamienione na kulki, dlatego, że wolniej się roztapiają. Do dozownika zimnej wody, jest dodawany emiter UV, aby usunąć niemal wszystkie bakterie.
Ponieważ nowoczesna lodówka ma wbudowany komputer, internet, aplikację do obsługi, stała się również urządzeniem samodiagnozującym. Mimo że nie ma nas w domu, możemy dowiedzieć się o usterce lodówki i co jest przyczyną.
Oby te innowacje i udogodnienia nie sprawiały więcej kłopotu niż przyjemności. Wiadomo bowiem, że im coś jest bardziej skomplikowane, tym bardziej podatne na usterki.
Przy zaawansowanych modelach, może nie serwisant AGD będzie potrzebny, a spec od komputerów i software’u J