Poprawne użytkowanie kuchenki mikrofalowej pozwala nam w pełni wykorzystać jej potencjał. Co więcej jeśli nie będziemy popełniać błędów w obsłudze, jest mniejsze ryzyko, że urządzenie szybko ulegnie awarii.
Użytkownicy kuchenek mikrofalowych bardzo często zapominają, że większość tego typu urządzenia są wyposażone w możliwość regulacji mocy. Właściciel mikrofalówki wybiera jedną i stosuje jedynie ją, zapominając o tym, że moc powinno się dostosowywać do tego, co podgrzewamy. Nasze niezadowolenie związane z niewłaściwym podgrzaniem jedzenia nie musi się brać z usterki urządzenia, a z jego niedostosowanych ustawień.
Zdarza się też, że przeceniamy możliwości mikrofalówki. Skoro służy do podgrzewania, to podgrzewamy w niej wszystko. Błąd! Takie zachowanie może doprowadzić do eksplozji. Przykładem tego jest jajko w skorupce (niezależnie od tego, czy jest surowe, czy ugotowane!), którego wybuch w mikrofalówce sprawi, że czeka nas gruntowne czyszczenie urządzenia.
Mikrofale kuchenki przenikają do cząsteczek jedzenia, aby wywołać w nich ruch. Na skutego ruchu cząsteczek i tarcia między nimi wytwarza się ciepło, dzięki czemu potrwa jest podgrzewana. W związku z tym należy wykorzystywać naczynia, które będą przepuszczały tę energię. Są to naczynia ceramiczne, porcelanowe, szklane oraz z tworzywa sztucznego.
Należy także pamiętać, że metal może wywołać wyładowania łukowe, więc nie wolno używać w mikrofalówce aluminiowych tacek ani żadnych naczyń zawierających metalowe elementy. Do kuchenki mikrofalowej nie powinniśmy również wkładać uszkodzonych, pękniętych lub wyszczerbionych naczyń. Najlepiej po zakupie każdego nowego naczynia od razu sprawdzić, czy nadaje się do mikrofalówki.
Na koniec warto nie zapominać o czyszczeniu naszej mikrofalówki. Odkładające się zanieczyszczenia na ściankach naszej kuchenki obniżają trwałość sprzętu, a co gorsze w skrajnych przypadkach może nawet stanowić zagrożenie pożarowe. Dlatego dbajmy o nasze kuchenki mikrofalowe, żeby bezpiecznie służyły nam jak najdłużej.
Niespodziewana awaria pralki to duży problem dla domowników. Wiemy, jak ważna jest szybka naprawa, dlatego na wszystkie zgłoszenia z terenu Warszawy i okolic reagujemy ekspresowo.Wieloma
W dobie nowoczesnych technologii ważne stały się sposoby na naprawę dużego AGD (lodówki, pralki, zamrażarki). Wielu Klientów próbuje samodzielnie zreperować sprzęt za pomocą części kupionych
Większość uszkodzeń w lodówkach Samsung użytkownicy zauważają dopiero, gdy na dole zaczyna zbierać się woda. Powodem jest zwykle zepsucie termoregulatorami, jednak w wielu przypadkach winne
W lodówkach Beko, Bosh i Electrolux bardzo ważną rolę pełnią układy regulacji temperatury. Zdarza się, że sprzęt nie chłodzi, lub mrozi za bardzo. Często sprzęt
Nasz serwis specjalizuje się w pogwarancyjnych naprawach piekarników marki Whirlpool. Podejmujemy się zarówno prostych, rutynowych napraw, jak i tych skomplikowanych. Sprowadzamy oryginalne części od producenta,
Po kilku latach nawet prawidłowo użytkowany sprzęt kuchenny może wymagać przeglądu i wymiany zużytych części. Z naszego doświadczenia na rynku napraw AGD wynika, że serwisowanie
Dzięki zwiększonej świadomości ekologicznej coraz więcej osób wie, że opłaca się naprawiać zepsute lodówki. Jest do tego jednak potrzebna wiedza ekspercka. Niektórzy producenci są znani
W przypadku lodówek, zamrażarek i chłodziarek ważna jest stabilność podłoża oraz sieci energetycznej. Im nowszy, bardziej skomplikowany sprzęt AGD, tym częściej się psuje. Każdy element