Właściwa temperatura w lodówce
 
   Dziś trudno sobie wyobrazić, by w naszej kuchni nie było lodówki. Aby nam dobrze służyła nie wystarczy kupić dobrego czy drogiego sprzętu i liczyć, że sam sobie będzie radził. Oto kilka informacji jak korzystać z lodówki z korzyścią dla przechowywanych produktów, naszej kieszeni i długowieczności samej lodówki.

Przede wszystkim czy wiemy jaka temperatura w lodówce jest optymalna?
Zadaniem lodówki jest schładzanie, a zamrażarki – zamrażanie. Ustawianie zatem bardzo niskiej temperatury w lodówce to zły pomysł z dwóch powodów: nie będzie to służyć produktom i będzie nas to nadmiernie kosztować na rachunku za prąd.

Jaka jest optymalna temperatura w lodówce ?
Zbyt wysoka temperatura w lodówce to możliwy rozwój bakterii, zbyt niska może doprowadzić do zamrażania, to może uszkodzić niektóre produkty?

Temperatura w lodówce powinna być wyższa od zera ale nie więcej niż 5 st. C.
Specjaliście twierdzą, że optymalna temperatura to 2 st.C.
Oczywiście jeśli ustawimy 2 st.C. to nie znaczy, że na każdej półce będzie identyczna temperatura. Trzeba wziąć pod uwagę fizykę.

Jak rozmieścić żywność w lodówce?
We współczesnych lodówkach mamy strefy chłodzenia często oznaczone ikonografią mówiącą nam jakie produkty najlepiej przechowywać w danym miejscu.
Półki na drzwiach – najcieplejsze miejsce nawet powyżej 10 st.C. – tu trzymamy majonezy, musztardy ketchupy, napoje, itp.

Górne półki – temperatura może osiągać tu nawet 7-8 st.C. – tu warto trzymać produkty puszkowane, szczelnie zamknięte, z długim terminem ważności.

Środkowe półki – temperatura ok. 4-5 st.C. – tu można trzymać wędliny, sery

Dolna półka nad pojemnikiem/szufladą – temperatura najniższa 2 st.C. – to miejsce dla ryb, mięsa, które wkrótce będą użyte.

Dolny pojemnik/szuflada – tu temperatura może osiągać 7-8 st.C. a dodatkowo w nowszych lodówkach może to być pojemnik zachowujący niską wilgotność powietrza. Warto więc w nim umieścić warzywa, owoce.

Utrzymanie prawidłowej temperatury w lodówce?
Aby pomóc lodówce utrzymać prawidłową temperaturę bez nadmiernego wysiłku, należy stosownie rozłożyć produkty. Produkty powinny być układane dość luźno, nie stykać się ze sobą ani ściankami bocznymi lodówki i ścianką tylną. Również wkładanie produktów żywnościowych do pojemników jest korzystne, także dla zachowania świeżości, zapobiega wysychaniu i mieszaniu się zapachów.
Do lodówki nie wkładamy gorących, a nawet ciepłych rzeczy ! To może nawet uszkodzić lodówkę. Warto co jakiś czas rozmrozić lodówkę i ją umyć.
Pamiętajmy o ustawianiu właściwych temperatur na termostacie. Mamy lodówki z jednym lub dwoma termostatami. Termostat lodówki daje nam regulację między 2 – 8 st.C.
Termostat zamrażarki zwykle daje nam regulację między -6 a -24 st.C.
Pisaliśmy wyżej o optymalnej temperaturze dla lodówki, dla zamrażarki to -18 st.C.

Mamy nadzieję, że przydadzą się Państwu te informacje.
 
NAPRAWA SPRZĘTU AGD
 
SERWIS PRALEK SERWIS ZMYWAREK SERWIS SUSZAREK DO UBRAŃ SERWIS LODÓWEK I ZAMRAŻAREK SERWIS PIEKARNIKÓW ELEKTRYCZNYCH SERWIS KUCHENEK MIKROFALOWYCH SERWIS PŁYT INDUKCYJNYCH SERWIS PŁYT CERAMICZNYCH SERWIS PŁYT GAZOWYCH SERWIS EKSPRESÓW DO KAWY SERWIS DROBNEGO AGD MONTAŻ URZĄDZEŃ AGD
NAJNOWSZE USŁUGI -
 
Montaż i utylizacja piekarników elektrycznych: Warszawa, Bemowo, Fort Bema, Bielany

Oferujemy usługi montażowe sprzętu AGD wolnostojącego lub do zabudowy: piekarników elektrycznych, a także płyt grzewczych, kuchenek mikrofalowych, zmywarek i in. Nasi doświadczeni serwisanci z wieloletnim

Ekipa montażowa – piekarniki – Wola, Ochota, Włochy (Warszawa)

Prawidłowy montaż urządzenia AGD jest kluczowy dla jego bezawaryjnego użytkowania w przyszłości. Dotyczy to zwłaszcza podłączania elektroniki. Szczególne wyzwanie stanowi podłączanie urządzenia AGD do zabudowy.Polecamy

Montaż AGD do zabudowy – płyty grzewcze – Ochota, Wola, Bemowo

...Podczas montażu płyty indukcyjnej lub ceramicznej kluczowe jest podłączenie elektroniki. To właśnie nieprawidłowy montaż „kabelków” prowadzi do większości awarii tuż po zakupie nowej płyty grzewczej.

Naprawa płyt indukcyjnych Z DOJAZDEM – Ursynów, Ochota, Śródmieście

W trakcie użytkowania płyty indukcyjnej w każdym modelu może się zdarzyć usterka. Płyta wybija korki, szkło indukcyjne pękło, wyłączanie się samoistne, urządzenie nie włącza się

Płyta indukcyjna grzewcza wybija korki – ekspertyza, Warszawa

Najczęstszą usterką po błędnym zamontowaniu urządzenia są skoki napięcia. Płyty indukcyjne powodują zwarcia również przy uszkodzonym module zasilania lub sterowania.Przyczyn może być wiele, a odpowiedzią

Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Doradztwo, montaż, utylizacja - Pruszków, Piaseczno, Otwock, Józefów, Nadarzyn

Każdy rodzaj płyty grzejącej ma swoje cechy charakterystyczne i nie jest łatwo pomiędzy nimi wybrać. W zależności od układu kuchni, zabudowy, możliwości instalacji elektrycznej oraz

Głośna praca mikrofalówki – naprawa – Warszawa, Targówek, Białołęka

Jeśli kuchenka mikrofalowa pracuje zbyt głośno, może to świadczyć o awarii. Zwarcie lub otwarcie diody może być przyczyną głośnej pracy transformatora; diodę trzeba wówczas wymienić

Piekarniki elektryczne – ekspertyza i karty gwarancyjne – Włochy, Ursus, Warszawa

Serwisujemy zarówno piekarniki będące elementem kuchenki gazowej/indukcyjnej/ceramicznej i elektryczne piekarniki wolnostojące, jak i piekarniki do zabudowy. Doświadczeni serwisanci szybko i celnie zdiagnozują usterkę oraz wycenią